Αναφορά στον Εισαγγελέα από την Ένωση Λιμενικών για μετανάστες με κορωνοϊό - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.5.21

Αναφορά στον Εισαγγελέα από την Ένωση Λιμενικών για μετανάστες με κορωνοϊό


 Αναφορά στον εισαγγελέα για τις συνθήκες φύλαξης μεταναστών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, σε ακατάλληλο χώρο και συνθήκες εντός του Λιμεναρχείου Ρόδου, κατέθεσε χθες η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου.


Η αναφορά, κοινοποιήθηκε επίσης στον υπουργό Ναυτιλίας, στον υπουργό Μετανάστευσης και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρει η Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη φύλαξη μεταναστών θετικών σε COVID-19 σε ακατάλληλο χώρο και συνθήκες εντός του Λιμεναρχείου Ρόδου βραδινές ώρες της 29/4/21 στελέχη του Κ.Λ.Ρόδου προέβησαν σε σύλληψη 8 παράνομα εισελθόντων μεταναστών και τους οδήγησαν στο Κ.Λ.Ρόδου για την περαιτέρω διαδικασία, μέρος της οποίας ήταν και η διενέργεια μοριακών τεστ για Covid-19 στο Γ . Ν . Ρόδου το πρωί της 30/04/21 και τα αποτελέσματα των οποίων την 01/05/21 έδειξαν 3 θετικούς στον ιό.

Δεδομένου ότι στο Κ.Λ.Ρόδου δεν υπάρχει χώρος κράτησης για 8 άτομα, πόσο μάλλον ξεχωριστός χώρος καραντίνας των θετικών στον ιό, αλλά και δεν παρέχεται από κάποιον άλλο Φορέα κατάλληλος χώρος, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα-παρ'ότι έλαβαν αποχή από την ποινική τους δίωξη στις 05/05/21 οι 8 μετανάστες κρατούνται στον χώρο του αρχείου κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη μικρή εσωτερική αυλή στο κέντρο του Λιμεναρχείου κατά την διάρκεια της ημέρας όπου και ενημερώθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι να παρέλθουν οι 14 ημέρες της καραντίνας. Σημειωτέον ότι ο χώρος αυτός δεν καλύπτει τις στοιχειώδεις υποδομές για τη διαβίωση επί 14 ημέρες υγειών πολιτών, πολλώ δε μάλλον ατόμων που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.


 
Στελέχη της Υπηρεσίας και μέλη της Ένωσης εκτελούν Φύλαξη, σιτίζουν, παρέχουν κάθε πιθανή βοήθεια και επωμίζονται την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των μεταναστών αναγκαζόμενα έτσι να έρθουν σε πολλαπλές επαφές ανά βάρδια τόσο με τους θετικούς στον Covid-19 όσο και με τους υπόλοιπους, η σημερινή κατάσταση υγείας των οποίων δεν είναι γνωστή, ενώ και το υπόλοιπο προσωπικό του Λιμεναρχείου συνεχίζει να εργάζεται κανονικά γύρω από τον χώρο καθώς και κανονικά συνεχίζουν να επισκέπτονται οι πολίτες το Κ.Λ.ρο60υ για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Οι λιμενικοί δεν είναι υγειονομικό προσωπικό, δεν έχουν εκπαιδευθεί και δεν διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και μάλιστα σε χώρο που δεν είναι απομονωμένος και δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν συνθήκες πιθανής έκθεσης σε κίνδυνο της υγείας μελών της Ένωσης, πολιτών και μεταναστών και θεωρείται κατεπείγουσας σημασίας η προστασία του υπέρτατου αυτού αγαθού όλων.