ΠΟΕΠΛΣ : Δικαστική διεκδίκηση καταβολής αναδρομικών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.11.20

ΠΟΕΠΛΣ : Δικαστική διεκδίκηση καταβολής αναδρομικών


 Η αποκατάσταση του μισθολογίου μας στα πριν το ν. 4093/2012 επίπεδα και η καταβολή των αναδρομικών για την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  αποτελούν αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση. Θα αγωνιζόμαστε για πλήρη συμμόρφωση της Ελληνικής Πολιτείας στις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το δεδικασμένο της απόφασης του ΣτΕ και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.

Όσο δεν επιτυγχάνεται η πλήρης συμμόρφωση της Ελληνικής Πολιτείας στις αποφάσεις του ΣτΕ ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάθε στέλεχος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να απολέσει μέρος όσων του οφείλονται.

Πέραν των νομικών και συνδικαλιστικών πρωτοβουλιών της Ομοσπονδίας μας κάθε στέλεχος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ατομικά, πρέπει να έχει σαφή εικόνα των κινδύνων, που ελλοχεύουν και των δυνατοτήτων νομικής αντίδρασης, που ατομικά του παρέχονται, ώστε να λάβει τις σχετικές αποφάσεις του.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Με τις υπ’ αρ. 2196/2014 και 1126/2016 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε, ότι οι αποδοχές του Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που είχαν καθοριστεί με τις διατάξεις των ν.4093/2012 και 4307/2014, ήταν αντίθετες προς το Σύνταγμα. Με τον ν. 4472/2017, με τον οποίο εισήχθη νέο μισθολόγιο των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προβλέφθηκε [αρ. 155], ότι αν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου προκύπτει διαφορά μεταξύ των καταβαλλόμενων αποδοχών από 1-1-2017 και αυτών, που δικαιούνταν ο λιμενικός στις 31-12-2016, τότε η διαφορά αυτή διατηρείται ως προσωπική. Εν συνεχεία, με τις διατάξεις του ν. 4575/2018 [άρ. 10] προβλέφθηκε η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι, με το νέο μισθολόγιο, που εισήχθη με τον ν.4472/2017 υπολογίστηκαν οι μικτές αποδοχές κάθε στελέχους στις  31-12-2016 και η καταβαλλόμενη προσωπική διαφορά εξήχθη με σύγκριση με τις αποδοχές, όπως είχαν πλέον καθοριστεί στις 1-1-2017. Οι καταβαλλόμενες αποδοχές, ωστόσο, κατά την 31-12-2016 είχαν εξαχθεί βάσει των διατάξεων του ν. 4307/2014 με αποτέλεσμα να είναι μειωμένες έναντι των αποδοχών, που θα έπρεπε να λάβουν τα στελέχη. Συνέπεια αυτού, η προσωπική διαφορά, που υπολογίστηκε για κάθε ένα εκ των στελεχών ήταν μικρότερη από αυτή, που πραγματικά του αναλογούσε και έπρεπε να έχει λάβει, εάν ορθώς είχαν εφαρμοστεί οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, έκαστο στέλεχος, το οποίο είχε λάβει αναδρομικά στο παρελθόν, δικαιούται μέσω της άσκησης αναγνωριστικής αγωγής να διεκδικήσει την καταβολή των διαφορών, που προκύπτουν από την εφαρμογή του μισθολογίου.

Συνάδελφοι,

Το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή διαβίωση το κερδίσαμε δικαστικά. Οι περικοπές των αποδοχών μας δεν κρίθηκαν απλώς άδικες, αλλά αντισυνταγματικές. 

Συνεπώς,  τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εάν  επιθυμούν να διασφαλίσουν τις αξιώσεις τους στο σύνολό τους, θα πρέπει να κινηθούν νομικά (μέσω κατάθεσης αγωγής).

Είναι αυτονόητο ότι για όσους επιλέξουν να το πράξουν, η  Ομοσπονδία θα προσφέρει την αρωγή της μέσω της νομικής της συμβούλου κας Τσίπρας Μαρίας-Μαγδαληνής και από κοινού με τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της θα αναλάβει τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληρεξούσιων-εργολαβικών και δικαιολογητικών τα οποία επισυνάπτονται (Πληρεξούσιο-Εργολαβικό-Στοιχεία Στελέχους-Δικαιολογητικά).

Λαμβανομένου υπόψη του χρόνου κατά τον οποίο προέκυψαν οι διαφορές αυτές, οι αγωγές, εφόσον επιλεγεί μία τέτοια λύση, θα πρέπει να ασκηθούν μέχρι 31-12-2020 προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή των αξιώσεων των στελεχών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι και την Παρασκευή 11-12-2020 να έχουν προσκομίσει/αποστείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας ή μέσω των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., που υπάγονται.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα, υλοποιεί το πρόγραμμά της, τηρεί τις δεσμεύσεις της και προχωράει στη βάση της υλοποίησης των στρατηγικών της δράσεων.